چکیده مطلب
سکه های تقلبی اسکندر و کلاهبرداری از شهروندان / ماده قانونی مجازات اسلامی
اگر روزگاری سارقان فرهنگ و تمدن ایران فقط به غارت شبانه تپه ها و محوطه های باستانی می پرداختند، امروزه در کنار تداوم روش پیشین خود از نوعی روش کلاهبرداری از شهروندان نیز استفاده می نمایند و با تحریک حس طمع افراد اموال آنها را از چنگشان درمی آورند. رویه ای که این کلاهبرداران پیش […]
مشروح مطلب
اگر روزگاری سارقان فرهنگ و تمدن ایران فقط به غارت شبانه تپه ها و محوطه های باستانی می پرداختند، امروزه در کنار تداوم روش پیشین خود از نوعی روش کلاهبرداری از شهروندان نیز استفاده می نمایند و با تحریک حس طمع افراد اموال آنها را از چنگشان درمی آورند. رویه ای که این کلاهبرداران پیش گرفته اند ساختن سکه های طلا و برنجی کپی شده از سکه های تاریخی ایران است. کلاهبرداران مذکور سکه های تقلبی بی ارزش را به شهروندان جویای ثروت باد آورده می فروشند با این ادعا که این سکه ها قدیمی و اصطلاحا زیرخاکی می باشند.
پس از شکست پی در پی یونانیان از ایرانیان و سرانجام فتح تراکیه بدست داریوش یونانی ها در مقام انتقام بودند و بالاخره پس از شکست ایرانیان در ماراتن در سال 490 ق.م. ده درهمی های زیبای آتن انتشار داده شد. 10 درهمی ها مانند سکه های معمولی با تصویر آتناست، ولی از لحاظ هنری بسیار زیبا می باشند، تصویر آتنا با موهای بافته شده که بر روی گردن افتاده و یک شاخه خرزهره که علامت افتخار است کلاه اورا زینت می دهد و در طرف دیگر سکه جغدی با بالهای گسترده که آنهم علامت فتح است دیده می شود. (تصاویر 1 و 2)
سالها بعد وقتی در سال 331 ق.م. اسکندر مقدونی ایران را فتح نمود سکه های یونانی (سکه های اسکندر) در سرتاسر یونان و خاورمیانه رواج یافت. سکه های اسکندر بواسطه تنوع، نقش و زیبایی، بسیار جالب است و قسمتی از آنها را که قطعا سرسکه اش را صنعتگری توانا و چیره دست تهیه کرده است، جز شاهکارهای هنری بحساب می آیند. درباره سکه های اسکندر و تصویر وی بر روی آنها عقاید مختلفی مورد بحث است.
در ابتدا و دوران اولیه حکومت سلوکیان نقش سکه های اسکندر بخصوص استاترهای طلای کلاهخود به سر و چهار درهمی های او که در یونان و مقدونیه ضرب خورده و از لحاظ هنری بسیار جالب است تصویر حقیقی او بوده است، ضرب سکه های اسکندر تا 150 سال پس از مرگ وی توسط جانشینانش ادامه داشته است. همین مسئله مدت زمان طولانی و ضرب های مکرر در ضرابخانه های شهرهای یونان، آسیای صغیر، مصر، ایران و حتی هند موجب شد از شباهت تصویر اولیه اثری باقی نماند.
سکه های اسکندر بدین طرح می باشند :
استاتر طلا که در یک طرف آن تصویر اسکندر به وضع آتنا با کلاهخود، به چشم می خورد و در طرف دیگر الهه فتح و پیروزی با بالهای گشاده ایستاده است.(تصاویر 3 الی 5)
همانگونه که ذکر گردید سکه های دوران اسکندر مقدونی به لحاظ شکل و تصاویر روی سکه و پشت سکه دارای تنوع زیادی هستند اما استاتر طلا که شرح و تزئین آن ذکر شد، موردی است که اخیرا از طرف کلاهبرداران و جاعلان انتخاب گردیده است، و اینگونه که بنظر می رسد هزاران قطعه از آن از فلز برنج ساخته شده و سپس با آبکاری طلا روکشی از طلا داده شده است. در زمان فروش یک نمونه که واقعا از جنس طلای 18 عیار است به فرد مورد نظر ارائه می دهند و پس از توافق مابقی سکه ها را که از جنس برنج است به او می فروشند. بدین ترتیب شخص مالباخته از دو جهت مورد کلاهبرداری قرار می گیرد اول اینکه سکه های برنجی را به اسم سکه های طلای 18 عیار به او فروخته اند و دوم اینکه سکه های جدیدا ضرب شده را به اسم عتیقه، زیرخاکی، سکه باستانی و قدیمی تحویل داده اند. و شخص مالباخته غافل از اینست که سکه های خریداری شده عملا هیچ ارزشی ندارند چون نه قدیمی هستند و نه طلا!!!!
تصویر شماره 6 نمونه ای از استاتر طلای اسکندر تقلبی است که اخیر بصورت انبوه تولید گردیده و در همه جای ایران بعنوان سکه طلای قدیمی بفروش می رسد و حتی تبلیغات آن در اینترنت قرار داده شده است و حتی به بسیاری از شهروندان ایرانی بصورت اتفاقی تصویر سکه ایمیل فرستاده می شود.
هموطنان عزیز خصوصا مخاطبان دانشگاهی وبسایت ISRAAA بدانید و آگاه باشید که هرگونه پیشنهاد فروش سکه قدیمی به شما علاوه بر اینکه براساس قوانین قضایی جمهوری اسلامی ایران جُرم محسوب می گردد و دارای مجازات سنگین است. در عین حال نیز در صورت هرگونه خرید چنین سکه هایی جرمی را بخاطر هیچ مرتکب شده اید و پول خود را بابت قطعات بی ارزش برنجی داده اید که عملا هیچگونه ارزش ریالی ندارند. لذا توصیه می گردد در صورت هرگونه مواجهه با چنین مواردی از هرگونه خرید و فروش خودداری نموده و سریعا مراجع قضایی را مطلع سازید.
ماده 797 قانون مجازات اسلامی :
هرکس نمونه تقلبی آثار فرهنگی – تاریخی اعم از ایرانی و خارجی را به جای اثر اصلی بسازد و یا آنرا به قصد عرضه، قاچاق یا فروش، معرفی، حمل یا نگهداری کند یا با آگاهی از تقلبی بودن اثر خریداری کند به حبس از نود و یک روز تا شش ماه و جزای نقدی معادل نصف ارزش اثر اصلی با اخذ نظر کارشناس از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری محکوم می گردد.
تبصره 1 :
نمونه تقلبی به اشیایی اطلاق می گردد که در دوره معاصر ساخته شده و از حیث نقوش، خطوط، شکل، جنس، اندازه، حجم و وزن شبیه آثار فرهنگی – تاریخی اصیل بوده یا بدون آنکه نمونه اصلی وجود داشته باشد به عنوان اثر فرهنگی – تاریخی اصیل معرفی شود و علامتی از روی سازنده یا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای تشخیص از اصل، بر روی آن حک نشده باشد.
منبع : محشای قانون مجازات اسلامی / کتاب پنجم تعزیرات و مجازات های بازدارنده ص : 509
آخرین نظرات