چکیده مطلب
علم و هنر سنجش از دور
سنجش از دور عبارت است از بکارگیری عکسهای هوایی، عکسهای فضایی و تصاویر ماهواره ای ، برای تفسیر و شناسایی و کسب اطلاعات از پدیده ها. تعريف علم و هنر سنجش از دور سنجش از دور(Remote Sensing) ◊تکنولوژي و علمي تعريف مي شود که بدون تماس مستقيم، مشخصه هاي يک شي يا پديده […]
مشروح مطلب
سنجش از دور عبارت است از بکارگیری عکسهای هوایی، عکسهای فضایی و تصاویر ماهواره ای ، برای تفسیر و شناسایی و کسب اطلاعات از پدیده ها.
تعريف علم و هنر سنجش از دور
سنجش از دور(Remote Sensing)
◊تکنولوژي و علمي تعريف مي شود که بدون تماس مستقيم، مشخصه هاي يک شي يا پديده را تعيين، اندازه گيري تجزيه و تحليل مينمايد.
◊سنجش از دور عبارت است از علم و هنر کسب اطلاعات در مورد اجسام و پدیده های مختلف، بدون تماس فیزیکی با آنها.
◊سنجش از دور عبارت است از بکارگیری عکسهای هوایی، عکسهای فضایی و تصاویر ماهواره ای ، برای تفسیر و شناسایی و کسب اطلاعات از پدیده ها.
تاریخچه سنجش از دور
تاريخچه عكسبردري هوايي
ü عكسبرداري هوايي از تاريخ و قدمت چندان زيادي برخوردار نيست و تاريخ آن كم و بيش مقارن با پيدايش هنر و علم عكاسي و صنعت هوانوردي است .
ü اولين عكسبرداري هوايي از اروپا ( فرانسه ) بوسيلهNadarدر سال 1858 در پاريس انجام گرديد و در همان سال شخصي بنامHaussedatبا دوربين عكاسي و فيلمهاي شيشه اي بوسيله بالن از دهكده اي در نزديكي پاريس عكسبرداري نمود .
ü در آمريكا در اكتبر سال 1860 در ارتفاع 1200 پايي ( 365 متري ) از بندر بوستن عكسبرداري شد.
ü نخستين دوربين هاي عكسبرداري در حقيقت چيزي شبيه جعبه محكمي بودند كه در يك طرف آنها منفذ بسيار ريزي به جاي عدسي وجود داشت و در مقابل آن يك ماده حساس به نور به جاي فيلم تعبيه شده بود . در موقع عكسبرداري منفذ مزبور براي مدت محدودي گشوده مي شد . زمان عكسبرداري ( اكسپوزه ) در اين نوع از دوربين ها بستگي به زمان بازگذاشتن منفذ ياد شده داشت .
ü با گذشت زمان ، در دوربين ها به جاي منفذ ريز ، يك عدسي ساده كارگذاشته شد و بدين ترتيب دوربين هاي ساده عكاسي متولد گردید و بعدها با پيشرفت تكنولوژي ، عكاسي و عكسبرداري رونق يافت و دوربين هاي قوي با كارآيي برتر وارد بازار شد .
ü با اختراع هواپيما در سال 1903 اولين فيلمبرداري هوايي بوسيله ويلبر رايت در سال 1909 انجام شد .
ü استفاده از عكسهاي هوايي در طي دو جنگ جهاني اول و دوم براي مقاصد نظامي توسعه و گسترش زيادي يافت.
تاريخچه عكسبرداري هوايي در ايران
ü در ايران اولين عكس هوايي از شهر تهران در سال 1956 ( ارديبهشت 1335 ) با مقياس 1:10000 گرفته شد
ü در سال 1334 تا 1336 اولين عكسبرداري سرتاسري ايران توسط خارجي ها صورت گرفت و در سال 1343 تا دو سال بعد عكسبرداري سرتاسري ايران توسط سازمان نقشه برداری کشور تهيه شد.
تاریخچه تهیه تصاویر ماهواره ای :
ü با پيشرفت تكنولوژي و اعزام اولين قمر مصنوعي( Sputnik ) در اكتبر 1957 بوسيله اتحاد جماهير شوروي سابق و پس از آن ماهواره هاي آمريكا ، توانستند با تهيه عكسهاي متنوع در طول موجهاي گوناگون ، ابعاد جديدي در علم سنجش از راه دور بوجود بياورند .
ü در سال 1960 اولین ماهواره هواشناسی بنام Tiros به فضا پرتاب شد.
ü هرچند از سال 1960به بعدعکسهای مختلفی توسط سفینه های فضایی از زمین اخذ شد اما از سال 1972با پرتاب ماهواره ERTS1که بعدها به نام لندست معرفی شد، سنجش از دور وارد مرحله نوینی شد.
ü از آن تاریخ به بعد تکنولوژِی استفاده از فضا به سرعت پیشرفت کرد و کشورهای مختلف ماهواره های متعددی را جهت مطالعات منابع زمینی به فضا پرتاب کردند.
آخرین نظرات